SEO; ‘arama motoru optimizasyonu’ anlamına gelir. Web sayfalarının, içeriklerin arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmesi için yapılan işlemler bütününe SEO adı verilir. Dijital varlığınız ön planda olsun istiyorsanız SEO hizmetinden yararlanmaya ihtiyacınız vardır.
Her internet sitesi, aynı zamanda kişilerin veya firmaların hiç kapanmayan online mağazası, hedef kitlesiyle arasındaki en güçlü bağdır. İnsanların size her zaman ve her yerden ulaşım sağlaması internet siteniz sayesinde mümkündür.
İşte SEO çalışmaları, online mağazanızın –deyim yerindeyse- ara sokaklarda kalmasını engeller ve sizi sektörünüzün ana caddesine taşır. SEO; ziyaretçilerinizin sitenizi gezmeye, içeriklerinizi okumaya değer bulması ve sayfalarınızın daha ulaşılabilir olması için gerçekleştirilir.
Bu kısaltma, 'Search Engine Optimization' şeklinde bir açılıma sahiptir. Sitenin kullanıcı odaklı hâle gelebilmesi ve tüm teknik gereklilikleri karşılaması için gerçekleştirilen uygulamaları kapsar.
Fakat SEO sadece internet siteleriyle ilgili bir kavram olmayıp, sosyal medyayı da içine alır.
İnternet dünyası âdeta uçsuz bucaksız bir denize benzetilebilir. Siz, projenizin bu denizde sadece küçük bir damla hâlinde kalmasını mı istiyorsunuz? Yoksa büyüyüp koca bir dalga olmasını mı? Cevabınız ikinci seçenekten yana ise, hedeflediğiniz noktaya yolu SEO çalışmasından geçer.
SEO, -deyim yerindeyse- rüzgarınızın daha uzaklara ulaşmasını, sesinizin daha uzak mesafelerden duyulmasını sağlar. Etkili ve istikrarlı SEO çalışmaları sayesinde web siteniz her geçen gün biraz daha ileri giderek hızlı ve kalıcı bir büyüme yakalar.
Buna göre, SEO neden önemli? Sorusunu maddeler hâlinde şöyle yanıtlayabiliriz:
Teknik, site içi, uluslararası (global), site dışı ve yerel (bölgesel) SEO gibi pek çok SEO branşı vardır. Bunları kısaca şöyle açıklayabiliriz:
Sayfa başlıklarının ve içeriklerinin SEO uyumlu hâle getirilmesi; meta-tag ve description gibi alanların düzenlenmesi vb. işlemler bu hizmet kapsamında yer alır.
Tanıtım yazısı, paravan blog paylaşımları, backlink alımı, Google ve sosyal medya reklamları ve benzeri hizmetler site dışı SEO olarak adlandırılır. Firma rehberlerine kayıt, sosyal medya paylaşımları gibi uygulamalar da site dışı SEO çalışmalarına dâhildir.
Lokasyon bazlı içerikler üretilmesi, bölgesel ve sektörel sitelerden backlink alımları bu alandaki hizmetlere örnektir.
Bu SEO çalışmalarında başarıya ulaşabilmek için sitenizin farklı dil desteklerine sahip olması ve sayfaların her dil için
Özel olarak oluşturulması gerekir. Uluslararası SEO kapsamında yabancı sektörel sitelerden tanıtım yazısı ve backlink gibi çalışmalar yapılır. Yurt dışındaki hedef kitlenize hitap edecek reklamlar ve sosyal medya paylaşımlarıyla sitenizin dışarıdan beslenmesi sağlanır. Böylelikle arama sorgularında yükselmeniz kolaylaşır.